Otok Krk Ultimativni vodič za Vaš odmor

U niski magičnih otoka Jadranskog mora, u srcu Kvarnerskog zaljeva, nalazi se otok kojeg su još i stari Rimljani nazivali zlatnim. 

Pitate se zašto?

Odgovor vam se možda nametne sam, u ovom malom-velikom vodiču čiji je cilj upoznati vas s bogatstvom doživljaja otoka Krka.

Čitajte dalje i saznajte više o dolasku na otok, otočnoj flori i fauni, što bi vrijedilo posjetiti, zanimljivostima, aktivnostima i događanjima na otoku, krčkim plažama, i specijalitetima te pokoji detalj kojeg marljivi otočani pružaju na dlanu.

Krenimo!


 

 



  • Sadržaj


    1. Kako doći na otok Krk 
    2. Igra prirode 
    3. Kulturno povijesne znamenitosti otoka Krka 
    4. Prirodne znamenitosti otoka Krka 
    5. Krk: zanimljivosti 
    6. Krk: aktivnosti 
    7. 17 Najboljih plaža otoka Krka
    8. Specijaliteti otoka Krka 
    9. Apartmani Krk, vile sa bazenom, hoteli i ostali oblici smještaja
    10. Naj naj 


  • 1. Kako doći na otok Krk


    Izvrsna prometna povezanost, prirodne ljepote i ljubaznost otočana samo su neki od razloga za gradnju ili kupnju Croperties nekretnine na otoku Krku.
     
    Dolazak na Krk moguć je kopnenim, zračnim i morskim putem.

    Kopnenim putem na otok se dolazi preko 1430 metara Krčkog mosta. Radovi na izgradnji ovog mosta započeli su 1976. godine, a svečano je otvoren 19. srpnja 1980. 

    Ono čime se most isticao jest betonski luk od kopna do otočića Sveti Marko, duljine 390 metara, čime je u vrijeme izgradnje postao najveći takav most na svijetu. 

    Ljeti mostom u jednom danu prijeđe do 28.000 vozila. 

    Ukoliko stižete zračnim putem, sletit ćete u zračnu luku Rijeka. Ona je puštena u promet 2. svibnja 1970. i nalazi se u neposrednoj blizini Omišlja.

    U mjestu Valbiska smještena je trajektna luka koja spaja otok Krk s otocima Cresom/Lošinjom (Merag) i Rabom (Lopar).
     
  • 2. Igra prirode


    Otok Krk fascinira živopisnim krajobrazom. Bujno opuštajuće zelenilo na sjevernom i zapadnom dijelu otoka polako se, preko 4 plodnih polja (Omišaljsko, Dobrinjsko, Vrbničko i Bašćansko), promiće u očaravajuću kamenu vrlet na istoku i jugu s najvišim vrhom otoka Obzova (568m/nm).

    Klima na otoku je blaga mediteranska, sa 2500 sunčanih sati godišnje
    . Ljeti je prosječna temperatura zraka 25°C dok zimi ona iznosi 8°C.

    Temperatura mora u ljetnim mjesecima vrti se oko 24 °C.

    Karakteristični vjetrovi za ovo podneblje su bura (SI) i jugo (JI) koji ponajviše pušu zimi. Ljeti je najzastupljeniji zapadni vjetar maestral.

    Raznolikost reljefa i povoljni klimatski uvjeti pridonijeli su razvoju približno 1400 različitih biljnih vrsta (gotovo polovina ukupne flore RH). 

    Što se faune tiče, otok Krk, uz Cres ima najviše autohtonih vrsta vodozemaca i gmazova. Na otoku živi 13 vrsta zmija od ukupno 14 koliko ih ima na prostoru RH.

    Od ornitofaune najpoznatiji je bjeloglavi sup.

    U šumskim ekosustavima živi ćuk koji je ušao u grb staroga grada Krka.

    Od sitnih sisavaca najznačajniji su jež i rovka.

    Tu je i pet vrsta netopira među kojima rijetka i ugrožena vrsta oštrouhih šišmiša.

    Na otoku je zabilježeno devet vrsta glodavaca.

    Najčešća zvijer na otoku je kuna bjelica, a tu su još i lisice, srne, jelen kopitar, divlje svinje te mrki medvjed.
     
  • 3. Kulturno povijesne znamenitosti otoka Krka


    Pitate se što otok Krk nudi od kulturno povijesnih znamenitosti? 

    Krk ima dugu i bogatu povijest. Već su ga radi raznolike i bogate prirode stari rimljani nazivali zlatnim otokom (insula aurea).

    Što posjetiti? 
     
    FULFINIUM
    U uvali Sepen, kod Omišlja, nalaze se ostaci Fulfiniuma, grada veterana rimske vojske nastao u 1 st poslije Krista.

    Na periferiji toga antičkog grada nastao je u 5. stoljeću impozantan ranokršćanski kompleks (Mirine). 

    Nepoznanica je kada i kako dolazi do smiraja sjajne civilizacije Fulfiniuma no pretpostavlja se da tome pridonosi njegova nezaštićenost na obali. U doba seobe naroda stanovnici Fulfiniuma sklanjaju se u prirodno zaštićenije naselje na 85 metara visokoj hridi, gdje život teče i danas. 

    GRAD KRK
    Već stari naziv K(u)R(y)K(ta) svjedoči o predromanskoj, ilirskoj civilizaciji koja ga je, kao i čitav otok tako nazivala.

    Širenjem Rimskog carstva na istočnu obalu Jadrana Krk je postao istaknuto rimsko naselje kojeg su njegovi stanovnici s ponosom nazivali Splendidissima Civitas Kuryctarum (Presjajni grad Krčana).

    Danas su najpoznatiji simboli grada Katedrala na kojoj se ocrtavaju razni stilovi od romanike i gotike do renesanse i baroka te Kaštel kojeg su podigli Frankopani u 12 stoljeću s četirima kulama za obranu grada.

    SV. DUNAT
    Na ulasku u Punat nalazi se crkvica Sv. Dunat. Ovaj izniman primjerak ranoromaničkog graditeljstva izgrađen je negdje u 12 st. i zajedno s crkvama u Zadru i Ninu predstavlja jedan od najpoznatijih sakralnih spomenika na hrvatskoj obali. 

    JURANDVOR
    Mjesto u kojem je 1851. godine pronađen spomenik kulture hrvatskog naroda iz 1100 g., Bašćanska ploća. Riječ je o 13 redaka teksta pisanog na glagoljici koji govori o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira crkvi Sv. Lucije ovdje u Jurandvoru.

    Glagoljica je staroslavensko pismo iz 9. stoljeća. Ime pisma došlo je od riječi glagoljati što znači govoriti. Kako bi se lakše zapamtio redoslijed slova ona imaju svoje značenje. Prvih devet glasilo bi otprilike ovako: Ja slovo znajući govorim dobro je živjeti na Zemlji. 

    U čast glagoljici danas je duž Bašćanske doline formirana staza od kamenih skulptura. Njih ukupno 35 djelo su akademskog kipara Ljube de Karine.
     
  • 4. Prirodne znamenitosti otoka Krka


    Što vas na Krku čeka od prirodnih znamenitosti? 

    ŠPILJA BISERUJKA 

    Nazivaju je još i Vitezićevom špiljom ili Slivanjskom jamom, a samo ime Biserujka dobila je prema legendi o blagu koje je u njoj pronađeno, a koje je pripadalo lokalnim gusarima. To je blago kasnije premješteno, a točnu lokaciju zna samo izvjesni Gospodin Ive.

    Špilja Biserujka se nalazi svega par desetaka metara nad morem i u njegovoj blizini. Bogata je stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima.

    Dubina od ulaza do dna je 12 metara.

    Prosječna temperatura tla i zraka u špilji je 15°C što uz relativnu vlagu zraka oko 95% boravak u špilji čini ugodnim.

    Tu žive, endemski račić (lat. Alpionicus christianim), puževi, stonoge te šišmiši. Pronađeni su i ostaci špiljskog medvjeda stari oko 16000 godina.

    PUT NA MJESEC 
    Poviše Baške nalazi se tri kilometara dug put do Mjeseca. Ta se šetnica, isprva zvana cesta Sv. Duha, uzdiže pošumljenim djelom s kojeg puca pogled na Bašku i okolne otoke.

    Iznenađenje dolazi nakon što se prođu mala vrata i uđe u jedan novi svijet i okoliš koji podsjeća na onaj Mjesečev.

    KRČKI ARHIPELAG 
    Otok Krk čine nekoliko manjih, ali zanimljivih otočića.

    Prvić je najveći nenaseljeni otoka na Jadranu. Prema statistici bivšeg svjetionika na otoku ovdje bura puše prosječno 203 dana u godini pa je to i naš najburniji otok. Godine 1972. otok je zaštićen kao botanički i ornitološki rezervat. Ovdje se gnijezde bjeloglavi sup i suri orao.
     
    Zečje je otočić čiji najviši vrh strši tek 12 metara iznad mora. Ime je dobio po zečevima koje je netko davno na njega naselio, međutim koji u ovom surovom krajobrazu nisu preživjeli. Na Zečje su nekada ljudi iz Baške i Senja odlazili po galebova jaja. Najčešće je to bilo za vrijeme Uskrsa. Kažu da su jaja imala okus na ribu pa su im dodavali divlji luk i blitvu koji su također uspijevali na otočiću.

    Košljun se nalazi ispred Punta i vjerojatno je najpoznatiji iz arhipelaga. Vrlo je bogat vegetacijom zbog čega je proglašen rezervatom šumske vegetacije, a i naseljen je pošto se tamo nalazi franjevački samostan. 

    U Krčki arhipelag spadaju još i Plavnik, Mali Plavnik, Kormati (riječ je o dva izdužena otočića), otočići Galun ispred Stare Baške, Školj u zaljevu Soline te otočić Sveti Marko koji služi kao glavni nosač Krčkog mosta.
     
  • 5. Krk zanimljivosti


    PRIČA O HALUDOVU
    Povijest Malinske započinje u 15 st izgradnjOm mlina (malin) po kojem je i dobila ime. Kraj je bio prepun šuma i pašnjaka koje su novodošli stanovnici postupno pretvarali u oranice.

    U 18. stoljeću, uz već postojeću luku mjesta Porat, prepoznatljivog po franjevačkom samostanu iz 1480. godine i sama Malinska postaje značajna luka iz koje su se izvozili proizvodi poput drva i maslinovog ulja. 

    Unatoč tome Malinska je i dalje ostala malo selo sve do 1880. i dolaska prvog turističkog parobroda.
     
    Zenit razvoja Malinske bile su 1970-e otvaranjem hotelskog naselja Haludovo. Kada je dovršeno, 1971. bilo je to najekskluzivnije naselje istočne obale Jadrana.

    Kockarnica koja je radila u sklopu naselja trebala je biti magnet za bogate turiste. S ciljem dodatnog glamura 1972. godine u kockarnicu je stiglo i 60-ak Penthouseovih zečica. Nažalost veza na relaciji američkog izdavača Boba Gucionea i domaćih hotelijera doskora je pukla pa Haludovo nije postalo novi Monte Carlo iako su u njemu odsjedale ličnosti poput Sadama Husseina ili Olofa Palme.

    ZAGONETNI MRGARI 
    Na Lipici kod Baške mogu se pogledati Mrgari, suhozidne građevine u obliku cvjetova koje služe za razvrstavanje ovaca. Zanimljivo je da su se u tako ovalnom obliku gradili jedino na južnom djelu otoka Krka, u Walesu i na Islandu. Zbog čega ta tri mjesta i koja bi bila poveznica se ne zna.

    VRBNIK KAO INSPIRACIJA 

    Vrbničan Mate Gršković u 19 je st kao sveučilištarac u Pragu dijelio sobu s budućim hrvatskim knjževnikom Augustom Šenoom.

    Jednom mu je prilikom ispripovijedio legendu o kući u ulici Smokovec u Vrbniku.  U njoj je jednom davno sa sinom jedincem živjela siromašna Jela.

    Pristala je Kugu na leđima unijeti u grad, jer joj je obećala da će njezine ukućane poštedjeti. Međutim, te je večeri Jelino dijete, mali dječak navratio susjedima da ne bude sam. Bolest je tu večer poharala sve kuće, poštedjela je Jelinu kuću kako je obećala, ali ne i susjedovu.

    Tu je legendu Šenoa opisao u poznatom djelu ‘Kugina kuća’. U Vrbniku započinje radnja još jednog velikog Šenoina djela ‘Čuvaj se senjske ruke’.
  • 6. Krk najzanimljivije aktivnosti za Vaš aktivni odmor


    Sadržaja na otoku Krku ne manjka i oni iz godinu u godinu rastu kako kvantitativno tako i kvalitativno. Akvarij, Terarij, Podvodni park, Jahanje, Muzeji, Zbirke, Plantaža smilja, Park skulptura samo je dio ponude.

    Adrenalinski ste tip te biste letjeli padobranom ili se spuštali po visokim sajlama (zip-line) brzinama do 80 km/h?

    Odlično! 

    Krk nudi upravo to i mnoge druge aktivnosti, kako biste na kvalitetan način upotpunili vrijeme Vašeg odmora na Krku.

    Na Go-Kart stazi kraj grada Krka se možete utrkivati do mile volje a na ski liftu Cable Krk između Krka i Punta wakeboardati od jutra do mraka. 

    Dođite na Krk i uživajte u razno raznim aktivnostima!
  • 7. 17 najboljih plaža otoka Krka


    Obala otoka Krka duga je 219,12 km. Tvore je brojne prirodne luke, zaljevi i uvale u kojima se se smjestile predivne šljunčane, pješćane i kamenite plaže.

    Svima, koji žele provesti cijeli dan na plaži i u moru, otok Krk nudi niz predivnih zaštićenih uvala koje pozivaju na kupnje, sunčanje i opuštanje. Brojna mjesta na otoku raspolažu uređenim i opremljenim "gradskim" plažama.

    Plaža Pesja 
    Plaža Pesja u Omišlju primjer je zaštićene šljunčane uvale, kraj koje se između jednog i drugog kupanja možete osvježiti hladnim pićem.

    Plaža Njivice 
    Među turistima iz cijelog Svijeta, Njivice su jedno od omiljenih mjesta na otoku u pogledu na plaže. Ovdje će svatko pronaći plažu kakvu želi. Od skrivenih šljunčanih uvala, betonskih ploča, stjenovitih plaža, izvrsno opremljene "gradske" plaže, Plaže Jadran, plaže u kampu, nudističke plaže i plaže za pse.

    Plaža Meline 
    Smješena je u, gotovo ujezerenoj, uvali Soline. Najveća atrakcija ovdje jest mazanje crnim blatom koje zapravo ima dublji značaj u što su se uvjerili mnogi, kojima su reumatske bolesti nakon nanošenja ovog ljekovitog mulja, ne samo olakšane, već i otklonjene. 

    Ova je plaža specifična i po tome što je vrlo plitka. Prohodate li njome i stotinu metara, more će vam još uvijek biti do koljena. To uvjetuje iznadprosječne temperature vode pa mnogi nerijetko otvaraju sezonu kupanja upravo ovdje.

    Plaža Sv. Marak

    Jedna od malobrojnih pješćanih plaža nalazi se u mjestu Risika nedaleko Vrbnika. Za osvježenje između jednog kupanja i drugog tu je i beach bar. 

    Plaža Golden Bay
    Ova spektakularna plaža ime je dobila prema zlatnim bojama vertikalnih litica u njezinoj pozadini. Do nje se može jedino morskim putem, a nalazi se na pola puta između Punta i Stare Baške.

    PLAŽE ZA PSE
    Plaža Redegara (Krk); Plaža Zarok (Baška); Plaža Punta (Šilo); Plaža kod Ribarskog sela (Malinska); Plaža kod Kijca (Njivice);  Plaža Zaglav (Stara Baška); Plaža Mala javna (Vrbnik)

    FKK plaže
    FKK plaža Njivice, FKK plaža Krk; FKK plaža Bunculuka (Baška)  
     
  • 8. Specijaliteti otoka Krka


    Već po manifestacijama diljem otoka; Dani smokava, Dani sira, Dani maslina, Dani vina moguće je razaznati čime nagraditi svoja nepca jednom kad posjetite ovaj veličanstveni otok.

    Svakako ne bi trebalo propustiti neke od tradicionalnih jela kao što su šurlice sa žvacetom ili buzaru od srdelica s krompirom. Od slatkog svakako presnac ili tortu Krčka kneginja spravljenu od 3 čokoladne kreme, badema, lješnjaka i suhih smokava.

    Otok Krk, točnije Vrbnik, je dom poznatog vina zlatnožute boje, Žlahtina.
     
    Osobitost ove sorte je da uspijeva jedino ovdje, u Vrbničkom polju kao i to da se od nje spravlja Valomet, prvi pjenušac na svijetu kojemu je podrum - more.
  • 9. Apartmani Krk, vile sa bazenom hoteli i ostali oblici smještaja


    Možda Vam upravo prolazi kroz glavu ideja da biste mogli posjetiti Hrvatsku i odsjesti na Krku. Bilo to da ste već jednom davno posjetili ovaj magičan otok i želite obnoviti sjećanja, bilo to da ste preko prijatelja ili poznanika saznali o ovom predivnom komadiću Zemlje. 

    Jasno je da želite saznati što je moguće više informacija o mogućnostima smještaja koje otok Krk nudi. 

    Apartmani Krk, kuće za odmor, luksuzne vile i hoteli samo su neke od mogućnosti smještaja. Zanjih godina trend mobilnih kućica, glampinga i ostalih alternativa smještaja postaje sve veći.

    Otok raspolaže dovoljnim brojem smještajnih jedinica čiji standard konstantno raste. Raste i potražnja za kvalitetnim privatnim apartmanima, kućama za odmor, vilama sa bazenom, kao i hotelima i drugim oblicima smještaja. 

    Veliki broj turista preferira dobro opremljeni privatni smještaj u odnosu na hotelski. Prednosti leže na dlanu. U principu smještaj u privatnim apartmanima i kućama za odmor nije samo znatno povoljniji od hotelskog smještaja - čak oko 50%, već nudi i više mira i samostalnosti za intiman odmor, odvojeno od velikog broja ljudi, kao što je to slučaj u  hotelima. 

    Trebate poslikati apartman ili kuću za odmor na Krku? Foto Video Pro iz Crikvenice pravi je izbor za Vas.

    Tip ste osobe koja na svom godišnjem odmoru ne želi pripremati jela, prati suđe te se jednostavno želite odmoriti u potpunosti od svakodnevnih aktivnosti? 

    U ovom slučaju, hotel je pravi izbor za Vas. 

    U zadnje vrijeme razvili su se neki novi oblici smješaja kao npr. Glamping. 
    Riječ Glamping nastala je od riječi camping i glamour - spaja dakle glamurozan način življenja i kampiranja. Tako na Krku možete odsjesti u Glamping šatorima, koji su iznutra uređeni kao pravi apartmani te raspolažu svim komoditetima kao i kod kuće. 

    U potrazi ste za još neuobičajenijim tipu smještaja i želite provesti Vaš odmor npr. u krošnji stabla? 

    Imamo prijedlog i za Vas! 

    Na Krku možete odsjesti u jako lijepo uređenoj drvenoj kućici koja se nalazi u krošnji drveta. 
  • 10. Naj naj


    Jeste li znali...?

    Krk je hrvatski otok s najviše naseljenih mjesta, njih 68.

    Punat je mjesto s najstarijom marinom na Jadranu.

    Vrbnik se može pohvaliti s najužom ulicom na svijetu. Radi se o ulici Klančić širokoj tek nešto više od 50 cm.

    Do Baške se dolazi planinskim prijevojem Treskavac uz kanjon Vele rike koja je najduži nepresušni potok na jadranskim otocima.
    Na otoku inače postoje 3 potoka i 2 jezera.

    Krk je 2019. godine proglašen najboljim malim gradom Hrvatske po kvaliteti života i gospodarstvu. 

    Otok Krk ima povšinu od 406km2 i uz susjedni otok Cres najveći je na Jadranu.

    Na otoku Krku živi 1502 vrste leptira što ga čini otokom s najviše vrsta leptira na Jadranu.

    Festival krčkog folklora, utemeljen u Omišlju 1935 godine, najstarija je manifestacija takve vrste u Hrvatskoj. Na festivalu možete začuti zvuke pučkog glazbala sopile, prastarog puhačkog instrumenta.  



    Ovim vodičem tek se zagrebla površina onoga što otok ima za ponuditi. Otok diše svoj život koji je moguće spoznati tek iz prve ruke.

    A vi? Jeste li ga već upoznali?

    Pozivamo vas da podijelite vaša iskustva ili anegdote s nama a ako vam se ovaj vodič dopao podijelite ga sa obitelji, prijateljima i poznanicima na društvenim mrežama.

    Na Vašim komentarima i dijeljenjima unaprijed Vam zahvaljujemo.


    Želimo Vam ugodan boravak na otoku Krku! 

     
Anna Tours - zadnja promjena: 15.10.2023.

Komentari

Napišite komentar

Vaše ime
Email
Tekst komentara


Facebook Twitter Share now